December 22, 2018

Иселениците биле ТАМАЌАРИ стиснати

Ова е вистински (нешто измислени детали од мене) случај во врска со тоа дека иселениците биле ТАМАЌАРИ стиснати. 
Брат од Прилепско долги години заминат во Австралија. Створил фамилија, куќа од милион долари, куп пари на банка. Му се јавува сестра му од Прилепско село. 
ТАА: Бате, ни се расипа тракторот, нема со што да го работиме тутунот. Ќе те замолам, да ни пратиш толку и толку долари да купиме друг. 
ТОЈ: Нема проблем сестро, утре парите ќе ви бидат на рачун во банка. 
После една година тутунот бериќетен, го продале за убава цена. Братот се јавува кај сестра си. 
ТОЈ: Сестро, тутунот сте го продале, кога мислите да го вратите борчот? 
ТАА: Бате мили, тутонот го продадовме, ама ни денар не ни остана. Те за струја, те дете на факултет, те ова, те она, сега немаме пари како ќе ја поминиме годинава, камоли да ти го вратиме борчот. Бате, ќе те замолам ако сакаш да ни пуштиш уште 1000 долари да ја поминиме некако годинава. Знеш, овде е голема сиромаштија, вие таму сте доста богати, секако не зависите од тие неколку илјади што ни ги пративте. 
ТОЈ: Така е сестро, ама ако сакаш да видиш како овде се заработуват пари, дојди поработај и види. Ќе заработиш доволно за да ни го вратиш долгот, и плус нешто за да си заштедиш за дома. 
ТАА: Арно, ама од каде пари за авионска карта? 
ТОЈ: Јас ќе ти дадам 2000 долари борч за карта, ти ќе ми ги вратиш штом ќе ги заработиш тука. 
ТАА: А таму што ќе работам? 
ТОЈ: јас ќе ти најдам работа во ресторан, пајнци ќе мијаш. 
Така и бидна. После една година жената се вратила дома и на сите им раскажува за тоа каков ТАМАЌАР стиснат бил братот. Прашање: Кој тука е во право?

No comments:

Post a Comment

Хумус/hummus од наут

1. Една поголема чаша како за млеко или чај наут 2. Лук по вкус. Јас ставам пола глајца сецкан. 3. Една мала чаша ко за кафе маслиново мас...