June 20, 2019

Хумус/hummus од наут

1. Една поголема чаша како за млеко или чај наут
2. Лук по вкус. Јас ставам пола глајца сецкан.
3. Една мала чаша ко за кафе маслиново масло, може и повеќе
4. Две лажици свеж сок од лимон. Може и повеќе по вкус
5. Две лажици Таан.
6. Една мала лажица Ким
7. Сол по вкус
8. Една мала лажица црвена пипер

1. Наутот се става во тенџере во поголемо количество вода мешано со една лажица сода бикарбона да кисни преку ноќ.
2. Идниот ден наутот се цеди од водата и се вари во поголемо количество вода со уште една лажица сода бикарбона. Се вари се додека не омекни, најмалце пола сат, али ќе треба да се провери од време на време.
3. Штом ќе се свари, наутот набабрува во поголема количина. Тој се цеди и се мие со ладна вода.
4. Во блендер се блендираат сите состојќи освен наутот.
5. Потоа во блендерот се става наутот и се блендира со другите состојќи. Смесата ќе биде многу густа. Затоа се додава по малце вода се додека смесата не ја добие посаканата густина. Колку подолго се блендира, толку помек станува.
6. Сега може да се провери вкусот ако треба може да се додади сол, црвена пипер, сок од лимун.

May 20, 2019

Десет заповеди за учителот. Бертранд Рaсселл

Десет заповеди за учителот. Бертранд Рaсселл.
1. Не се чувствувај апсолутно сигурен за ништо.
2. Не мисли дека вреди да се продолжи со прикривање на докази, бидејќи доказите сигурно ќе излезат на виделина.
3. Никогаш не се обидувај да го обесхрабриш размислувањето, бидејќи биди сигурен дека ќе успееш.
4. Кога ќе се сретнеш со опозиција, дури и ако тоа е од твојот сопруг или од твоите деца, настојувај да ја надминеш со аргументи, а не со авторитет, зашто победата зависна од авторитет е нереална и илузорна.
5. Не го почитувај авторитетот на другите, зашто секогаш постојат спротивставени авторитети.
6. Не користи моќ да ги потиснуваш мислењата што мислиш дека се штетни, бидејќи тогаш тие мислења ќе те спречат.
7. Не плаши се да бидеш ексцентричен во мислењето, зашто секое прифатено мислење некогаш беше ексцентрично.
8. Најди повеќе задоволство во интелигентното несогласување отколку во пасивен договор, зашто, ако ја вреднуваш интелигенцијата онака како што треба, првото подразбира подлабок договор од второто.
9. Биди искрено вистинит, дури и ако вистината е неповолна, бидејќи е понеповолна кога се обидуваш да ја скриеш.
10. Не се чувствувај завистен на среќата на оние што живеат во „рајот на будалиот“, зашто само будала ќе помисли дека тоа е среќа.

Хумус/hummus од наут

1. Една поголема чаша како за млеко или чај наут 2. Лук по вкус. Јас ставам пола глајца сецкан. 3. Една мала чаша ко за кафе маслиново мас...