1. Една поголема чаша како за млеко или чај наут
2. Лук по вкус. Јас ставам пола глајца сецкан.
3. Една мала чаша ко за кафе маслиново масло, може и повеќе
4. Две лажици свеж сок од лимон. Може и повеќе по вкус
5. Две лажици Таан.
6. Една мала лажица Ким
7. Сол по вкус
8. Една мала лажица црвена пипер
1. Наутот се става во тенџере во поголемо количество вода мешано со една лажица сода бикарбона да кисни преку ноќ.
2. Идниот ден наутот се цеди од водата и се вари во поголемо количество вода со уште една лажица сода бикарбона. Се вари се додека не омекни, најмалце пола сат, али ќе треба да се провери од време на време.
3. Штом ќе се свари, наутот набабрува во поголема количина. Тој се цеди и се мие со ладна вода.
4. Во блендер се блендираат сите состојќи освен наутот.
5. Потоа во блендерот се става наутот и се блендира со другите состојќи. Смесата ќе биде многу густа. Затоа се додава по малце вода се додека смесата не ја добие посаканата густина. Колку подолго се блендира, толку помек станува.
6. Сега може да се провери вкусот ако треба може да се додади сол, црвена пипер, сок од лимун.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Закон за употреба на македонскиот јазик
Идејата за заштита на македонскиот јазик со закон од негова неправилна употреба е глупава и главно неостварлива. Идејата дека државата ќе ко...
-
Идејата за заштита на македонскиот јазик со закон од негова неправилна употреба е глупава и главно неостварлива. Идејата дека државата ќе ко...
-
Сега веќе ја добивме крајната цена за реконструкција на ова училиште во Љубојно, цели 32.8 милиони денари! Не сакам да бидам сфатен погрешно...
-
Последните неколку дена во македонските медиуми се шират информации за тоа како „Ракописи стари 500 години од Институтот за македонски јази...
No comments:
Post a Comment